Preminuo Mladen Markov (1934-2015)

Sa tugom obaveštavamo javnost da je Mladen Markov, književnik, novinar i dopisni član VANU, preminuo u 81. godini.

Mladen Markov je rođen 9. septembra 1934. u Samošu. Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti izabran je 2010. godine.

Pisao je pripovetke, romane, bavio se publicistikom i novinarstvom. Objavio je desetak značajnih romana i zbirki pripovedaka kao i više stotina putopisa, na desetine priča objavljenih u raznim književnim časopisima i dnevnoj i nedeljnoj štampi, kao i dve knjige žurnalističkog karaktera. Zastupljen je u nekoliko pripovedačkih antologija srpske književnosti. Zbirka pripovedaka sa naslovom „Banatski voz“ prevedena je na mađarski, dok su mu neke pripovetke prevođene na engleski, češki, slovački, mađarski, ruski i druge jezike.

Neka od njegovih najznačajnih dela su: Banatski voz (zbirka pripovedaka), Žablji skok (knjiga pripovedaka), Isterivanje boga 1 i 2 (roman), Starci na selu (kratke priče), Pseće groblje 1 i 2 (roman), Ukop oca (roman), Teskoba (roman).

Većina od navedenih knjiga doživela je nekoliko ponovljenih izdanja.

Mladen Markov je dobitnik NIN-ova nagrada za roman godine („Ukop oca“), Oktobarske nagrada grada Beograda za književnost, Andrićeve nagrada za najbolju knjigu pripovedaka („Starci na selu“), nagrada Jakov Ignjatović za celokupno stvaralaštvo i nagrada Borisav Stanković („Teskoba“).