Pero Zubac

  • Dopisni član VANU od 2013. godine.
  • Rođen u Nevesinju 30 maja 1945.godine. Osnovnu školu pohađao u rodnom mestu a gimnaziju „ Ivan Goran Kovačić“ u Lištici i Drugu eksperimentalnu gimnaziju u Zrenjaninu. Studirao jugoslovenske književnosti i ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
  • Bio glavni i odgovorni urednik lista studenata Novosadskog univerziteta „ Index“, glavni i odgovorni urednik časopisa „Polja“, urednik zagrebačke revije „Polet“. Bio član Sekretarijata CK SSOS u Beogradu, sekretar Kulturno-prosvetne zajednice u Novom Sadu, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Televizije Novi Sad i koordinator Programa za decu i mlade Radiotelevizije Srbije.
  • Bio pomoćnik Glavnog urednika Zabavnog i sportskog programa Televizije Beograd i član Izvršnog odbora Republičke zajednice kulture.
  • e-mail: perozubac@open.telekom.rs

Oblasti istraživanja

Autorska poezija, poezija za decu, esejistika, književna i likovna kritika, žurnalistika, scenaristički poslovi na televiziji, radiju i filmu. Objavio je 124 zasebne knjige, realizovao nekoliko stotina televizijskih emisija po sopstvenim scenarijima, sedam dokumentarnih filmova i dva igrano-dokumentarna o Jovanu Jovanoviću Zmaju („Centar film“) i „Doba Dunđerskih“ (Košutnjak film). O njegovom književnom delu objavljeno je preko 300 prikaza i eseja i monografska studija akademika Neđa Šipovca: “Pero Zubac u zavičaju poezije“ (Mostar, 2011).

Odabrane publikacije i patenti

„Nevermore“, 1967.
„Pantologya nouova“, parodije na srpsko pesništvo, 1970.
„Razgovori sa Gospodinom“, 1971.
„Razlog blagosti“, 1975.
„Uzmorje“, 1978.
„Mostarske kiše i neko drugo more“, izbor Miroslav Antić, 1980.
„Ram za sliku leta“, 1983.
„Miris bejturana“, 1984.
„Pesmar“, 1986.
Izabrana dela u šest knjiga:(Doba kiša, Duša dečja, U modrom vrtu, Sat srca, Nokturno, Knjiga šutnje), 1989.
Izabrane pesme u pet knjiga (Pesme iz šezdesetih, Pesme iz sedamdesetih, Pesme iz osamdesetih, Pesme iz devedesetih, Nove pesme), 2003.
„Molitvenik sna“ , 2004.
„Povratak Mostaru“, 2005.
„Hor bečkih dečaka u sinagogi“, 2011.
„O vremenu i nevremenu“, eseji i zapisi, 2012.
(Pesme za decu)
„Što se Darja na me ljuti“, 1979.
„Da ne čuje neko“, 1984.
„Pojmovnik“, 1990.
„Budi prijatelj vetru“, 1996.
„Ovo sam ja“, 1997.
„Ptice u grudima“, izabrane pesme, 2001.
„Kraljević i pesnik“, roman, 2007.
„Prirodopis“, 2013.

Druge važne informacije

Na strane jezike prevedeno mu je osam knjiga, poema „Mostarske kiše“ objavljena je u ruskoj reviji „Rabotnica“, u prevodu Irine Čivilihine, 1988. u Moskvi u 19.790.000 primeraka. Prevodio je sa ruskog jezika i prepevavao sa mađarskog, slovenačkog i makedonskog jezika i prevode objavljivao u jugoslovenskim književnim publikacijama.
Zastupljen je u stotinjak domaćih i deset stranih antologija pesništva.
Objavio je trinaest antologija poezije domaćih i stranih pesnika i srpskih pesnika za decu i mlade.
Objavio je studiju o Milici Stojadinović Srpkinji „ Kći bregova“ i lirsku studiju „Lenka Dunđerska“.
Dobitnik je značajnih nagrada za književnost i umetnički rad među kojima su: Oktobarska i Novembarska nagrada grada Novog Sada, Povelja grada Novog Sada, Nagrada oslobođenja Kikinde, Velika zlatna povelja Vukovara, Februarska nagrada grada Mostara, Goranov vijenac, Goranova plaketa, Šušnjar, Zlatna kruna kneza Lazara, Filip Višnjić, Žarko Vasiljević, Jovan Popović, Stevan Pešić, Stražilovo,Stara maslina, Gašino pero, Zlatni prsten „Bulke“, Zmajev štap, Zlatni ključić „Smederevske pesničke jeseni“, nagrada „Zmajevih dečjih igara“, Godišnja nagrada Radio Beograda, Vjesnikova i Poletova nagrada za esej, Povelja Morave, Instelova nagrada, nagrade Mrkonjić grada i Berana za najlepšu ljubavnu pesmu, Lenkin prsten, Povelja i venac Laze Kostića, Statueta i diploma „Kapetan Miša Anastasijević“, Nagrada Oslobođenja Vojvodine.
Bio je urednik Sabranih dela Sime Milutinovića Sarajlije i Milice Stojadinović Srpkinje u izdanju „Logosa“, Bačka Palanka.
Dobitnik je priznanja za poseban doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije (Nacionalna penzija).