Akademik Lajoš Genc dobitnik nagrade Mađarske akademije nauka

Dr Lajoš Genc dobitnik nagrade u Mađarske akademije nauka za naučni rad u Vojvodini

Redovni član VANU, profesor u penziji Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Lajoš Genc (Göncz Lajos) nagrađen je nagradom za životno delo “Aranj Janoš” Mađarske akademije nauka za 2013. godinu. Nagrada mu je uručena 5. maja 2014. na godišnjoj skupštini Akademije u Budimpešti za značajne rezultate u istraživanju na planu psiho- i sociolingvistike i u istraživanju dvojezičnosti.

www.vajma.info/cikk/szerbkiadas/3287/Dr-Lajos-Genc-i-dr-Janos-Berenji-dobitnici-nagrada-u-Madjarskoj-za-naucni-rad-u-Vojvodini

Átadták az Arany János-díjakat és -érmeket

Az MTA 185. közgyűlésén Pálinkás József, az MTA elnöke átadta a külhoni magyar tudósok munkáját elismerő Arany János-díjakat és az Arany János-érmeket.

Arany János-díj díjazottak

Életműdíj
Göncz Lajos

Zentán született 1944-ben. 1968-ban szerzett diplomát a Zágrábi Egyetemen pszichológiából. Tanulmányait a Belgrádi Egyetemen folytatta, ahol 1976-ban a pszichológiai tudományok kandidátusa, 1980-ban a pszichológiai tudományok doktora fokozatot szerezte meg. Kutatási területe a pszichológia, a pszicholingvisztika, a neveléspszichológia, a kisebbségtudományok, a személyiségfejlődés. Tagja az MTA határon túli köztestületének. 2004-től a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia levelező, 2013-tól rendes tagja. 2012-ben a Vajdasági Művelődési Intézet a multikulturalizmus és az interkulturalizmus terjesztéséért kifejtett tevékenységét éremmel díjazta.

Indoklás:

A jelentős tudományos munkásságot felmutató külhoni magyar tudósok kutatók elismerésére szolgáló Arany János-életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémia 2013-ban Göncz Lajosnak, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar nyugalmazott egyetemi tanárának adományozta a pszicho- és szociolingvisztika terén végzett eredményes tudományos munkásságáért, a magyarpárú kétnyelvűség nemzetközileg is elismert kutatásáért, kiemelkedő elméleti eredményeinek példamutató gyakorlati hasznosításáért, továbbá iskolateremtő tevékenységéért.

www.mta.hu/mta_hirei/atadtak-az-arany-janos-dijakat-es-ermeket