Prof. dr Pavle Tomić – dopisni član 1948 – 2005

Članove Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i geografsku nauku i struku zadesio je veliki i nenadoknadivi gubitak – neumitna smrt otrgla je iz naših redova, prerano i u naponu stvaralačke snage i htenja, priznatog naučnog radnika i pedagoga, omiljenog kolegu, čoveka blistavog duha Pavla Tomića, dopisnog člana VANU. Prerana smrt sprečila ga je da ostvari svoje stvaralačke i kreativne ideje i u kulu svojih velikih i poznatih dela ugradi još koji dragulj i tako je učini još veličanstvenijom.
Prof. dr Pavle Tomić rođen je 17. avgusta 1948. godine u Turiji. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na grupi za geografiju. Magistrirao je i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Posle studija zaposlio se kao profesor geografije u gimnaziji „Jovan Jovanović – Zmaj“. Posle više od dve godine prelazi na Prirodno- matematički fakultet u Novom Sadu, gde je 1992. godine izabran za redovnog profesora. Predavao je više predmeta:

  • Opštu privrednu geografiju,
  • Istorijski razvoj geografije,
  • Geografske osnove zaštite životne sredine,
  • Ekonomsku geografiju,
  • Turizam i zaštitu i
  • Svetsku privredu i turizam.

Napisao je nekoliko univerzitetskih udžbenika i udžbenike za osnovnu i srednjoškolsku nastavu. U ukupnom bibliografskom popisu prof. Tomića je 230 jedinica, od čega je 18 udžbenika, 78 autorskih jedinica za enciklopediju, 106 naučnih radova, 26 geografskih monografija i mnoga druga dela. Svakako prof. Tomić spada u red poznatih naučnih radnika koji su postigli izvanredne rezultate u razvoju geografske nauke i nastave. Posebno treba istaći njegove velike zasluge za vrlo uspešan razvoj Instituta, odnosno Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu na čijem je čelu bio gotovo punu deceniju. Imao je mnoge značajne funkcije na Univerzitetu, Prirodno-matematičkom fakultetu, gde je bio dekan u tri mandata, i u brojnim strukovnim društvima. Pokretač je dva naučna i jednog naučno – popularnog časopisa.
Kada se rezultati koje je postigao u naučnom radu i nastavi spoje sa društvenim i javnim aktivnostima, postaje jasno da je njegov angažman bio izuzetno velik i da je dugo dosezao granice izdržljivosti. Po reosnivanju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti izabran je za dopisnog člana. Odmah mu je ukazano poverenje da bude urednik značajnog projekta Akademije, „Enciklopedija Vojvodine“. Nažalost, Akademija je u godini osnivanja izgubila uvaženog člana, izvrsnog naučnika, dobrog i iskusnog organizatora.
Život i delo dopisnog člana Akademije budi u svima nama poštovanje i divljenje. Sa njim se opraštamo zauvek, ali on za sobom ostavlja svetao i neizbrisiv trag i časno ime naučnog pregaoca, uspešnog univerzitetskog profesora, pedagoga i vaspitača, velikana naše geografske nauke. To veliko delo sačuvaće prof. Pavla Tomića večno u našim sećanjima. Neka mu je večna slava i hvala.