Tomislav Ketig (1932-2020)

Tomislav Ketig, redovni član Vojvodjanske akadeimije nauka i umetnosti, preminuo je 16. januara 2020. u Novom Sadu.

Bio je pesnik, pripovedač, romanopisac, dramaturg, enciklopedista i esejista, a pisao je i studije iz istorije i književne kritike.

Rodio se u Novoj Gradiški (Hrvatska) 17. septembra 1932. godine. Detinjstvo je proveo u Beloj Crkvi i Bjelovaru, a nakon toga je živeo u Novom Sadu. Studirao je medicinu u Beogradu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Od 1959. godine radi kao urednik u novosadskoj izdavačkoj kući Progres, a nakon gašenja ovog izdavača 1965. prelazi u Forum. Tu ostaje sve do 1976. godine, kada počinje da radi u Redakciji za Vojvodinu Enciklopedije Jugoslavije. U Enciklopediji Jugoslavije je objavio više od 100 članaka.

Bio je glavni urednik Enciklopedije Vojvodine pri Vojvođanskoj akademiji nauka i umetnosti. Bio je i predsednik Društva književnika Vojvodine i v.d. predsednika Društva književnika Jugoslavije, urednik više časopisa iz oblasti kulture, antologija poezije.

Dobitnik je više priznanja u zemlji i inostranstvu, uključujući i Orden bratstva i jedinstva, Oktobarsku nagrada Grada Novog Sada, Godišnju nagradu Društva književnika Vojvodine, Nagradu Stražilovo i Nagradu Vlade Baden Vitenberga.

Objavio je više zbirki poezije, drama (od kojih su mnoge uspešno izvođene u inostranstvu), kao i više romana i eseja. Dela su mu prevedena na albanski, francuski, mađarski, makedonski, holandski, nemački, slovački, slovenski, rumunski, ruski, rusinski, švedski i italijanski.

Prevodio je dela Edgara Alana Poa, Dilana Tomasa, Ernesta Hemigveja, Džeka Londona i drugih.
U stripu je ostavio značajan traga kao urednik Progresovih i Forumovih izdanja Crtani romani, Panorama i Stripoteka.

BIOGRAFIJA

 • Dopisni član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti od 2013.
 • Književnik i enciklopedist.
 • Rođen 17. septembra 1932. U Novoj Gradiški (Hrvatska).
 • Apsolvirao 1959. na Medicinskom fakultetu u Beogradu i diplomirao 1973. Jugoslovensku književnost i južnoslovenske jezike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
 • Radni vek proveo u izdavačkoj delatnosti. Urednik i glavni urednik u NIŠP „Progres“ u u Novom Sadu (1959-65), glavni urednik izdanja na srpskohrvatskom jeziku u NIŠP „Forum“ u Novom Sadu (1966-76), te stručni sekretar a potom glavni urednik Redakcije za Vojvodinu Enciklopedije Jugoslavije u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu u Zagrebu do penzionisanja 1992. Sada je glavni urednik Enciklopedije Vojvodine pri VANU.

Oblastu stvaralaštva

Poezija, pripovetke, romani, drame, esejistika, književna kritika, publicistika, enciklopedistika.

Njegova knjiuževna dela objavljivana su tokom šest decenija u svim relevantnim književnim i časopisima za kulturu u svim kulturnim centrima tadašnje Jugoslavije. Drame su mu izvođene u pozorištima u Novom Sadu, Subotici i Pirotu, a televizijske i radio drame u Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Budimpešti, Beču, Sarbrikenu, Kelnu, Hilversumu. Napisao je i stotine enciklopedijskih članaka, među kojima su mu u Enciklopediji Jugoslavije objavljene obimne monografije, jedine te vrste: „Kultura u Jugoslaviji 1918-1988“ i „Nauka u Jugoslaviji 1918-1988“. 

Dela

Knjige – Poezija: Prometej u povratku (Novi Sad,1962); Amanet (Novi Sad, 1981 – nagrada „Stražilovo“); Poeme i balade (Zagreb, 2002); Eseji o nadrealizmu Sanjari i fotografi zoe (Novi Sad, 1975); Knjiga drama Pomračenja (Novi Sad, 1969) Romani: Slepi putnici (Subotica, 1972); Lude godine (Novi Sad, 1973 i Beograd, 2009); Velebitski orao (Subotica, 2007); Rakova djeca (Zagreb, 2007); Duga senka svitanja (Novi Sad, 2007. Minhen 2011 – glavna nagrada Vlade Baden Virtenberga na međunarodnom konkursu u Zindelfingenu), Damin gambit (Matica hrvatska, Subotica, 2014).

 

Drame

Izvedene pozorišne, televizijske i radio drame: Vozačev nokturno (Nagrada na Festivalu Jugoslovenske radiotelevizije, Koper, 1963 Novi  Sad, Budimpešta); Astronauti (Narodno pozorište, Pirot i Novi Sad – koncertno izvođenje na Sterijinom Pozorju 1963); Ružičasta noć (Narodno pozorište, Suboticam 1964); U cara Trajana kozje uši (Novi Sad, Beograd i Festival jugoslavenske radio drame, Ohrid, 1965; Beč, Budimpešta, Sarbriken, Keln, Skoplje, Hilversum 1967); Rekorder i aligator ( Novi Sad, Festival jugoslavenske radiodrame, Ohrid, 1968); Poslednji dani Sirakuze (Budimpešta, Novi Sad, Sarajevo 1969); Kulosfera (Nagrada Društva književnika Vojvodine, Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, 1972); Život teče dalje (TV Novi Sad, 1977); Lud kamen na granici (TV Novi Sad, 1977); Ulje na vatru (TV Beograd, 1978).

Ostale kulturne delatnosti:

Urednik, koautor i pisac predgovora za antologiju Pesnici Vojvodine (Novi Sad,1983) sa poezijom svih naroda i narodnosti Vojvodine, objavljenom izvorno in u prevodu na srpskohrvatski, engleski, francuski i ruski jezik. Koautor antologije Jugoslavensko pjesništvo NOB – revolucije (glavni urednik Predrag Matvejević, Zagreb,1983). Autor predgovora knjigama Mirka Kobvača i Anđelka Vuletića. Selektor ličnosti iz Vojvodine za izdanja American Bibliographical Institute.

Članstvo i funkcije u organizacijama:

Sekretar Društva književnika Vojvodine (1969-71), potom predsednik Društva (1971-75). Potpredsednik i v.d. predsednika Saveza književnika Jugoslavije (1975-78). Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca, kao i Hrvatskog centra Međunarodnog PEN-a.

Nagrade i priznanja:

Uz navedene književne nagrade dobitnik je i Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim zracima, Oktobarske nagrade Novog Sada 2002, te Nagrade Društva književnika Vojvodine za životno delo 2009.godine.

Prevodi:

Prevodio je s engleskog prozu Edgar Alan Poa, Džeka Londona, Ernesta Hemingveja, Frensis Skot Ficdžeralda, Dilena Tomasa i Alekseja Panšina te pesme Džulijena Sajmonsa.

Njegova poezija, romani i drame prevedeni su mu na mađarski, nemački, italijanski, holandski, francuski, engleski, ruski, švedski, slovenački, albanski i makedonski jezik.

2018.

U toku 2018. godine Gospodin Ketig je ispoljio svoju aktivnost oko proučavanja istorije podunavskih Švaba. Za svoj doprinos i pomoć oko očuvanja uspomene na Švabe koje su nekada živele na ovoj teritoriji Fondacija podunavskih Švaba „Zavičajna kuća“ dodelila mu je “Nagradu za čestitost“ na svečanosti u Sremskim Karlovcima.

Tokom godine radio je na sociološko-istorijskoj studiji:

– VOJVODINA – SAMOSVOJNA GEOPOLITIČKA I CIVILIZACIJSKA CELINA

koju je objavio u Zborniku Vojvođanskog kluba u Novom Sadu i saopštio na savetovanju pod nazivom:

Sto godina Vojvodine u Srbiji (1918 – 2018).

Rad saopšten na skupu:

 • Ketig, Vojvodina – samosvesna geopolitička i civilizacijska celina, Savetovanje: Sto godina Vojvodine u Srbiji (1918 – 2018), juni 2018.

2016 i 2017

Tomislav Ketig, dopisni član VANU, je bio glavni urednik Enciklopedije Vojvodine. Bio je član Međunarodnog udruženja pisaca PEN, Društva književnika Vojvodine, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca, saradnik kao i selektor Američkog biografskog institute ABI (American Biographical Institute) za Srbiju. Pored toga gospodin Kertig je objavio dve knjige koje su imale dobar odziv kod čitalaca.

Objavljene knjige:

 • Ketig, T., Razgovor s usudom, Matica hrvatska, Zagreb, 2016.
 • Ketig, T., Karusel raspetih, Prometej, Novi Sad, 2016.

2014

Dopisni član – Glavni je urednik Enciklopedije Vojvodine i autor više članaka za Enciklopediju. U okviru projekta „Odnos privatizacija u evropskim reformskim zemljama i uticaj na društveno stanje u Srbiji i Vojvodini“ obradio je temu „Kulturni život u Vojvodini i Novom Sadu kao njegovom dominantnom središtu od 1946. do 2014. viđen kroz uticaj društvenih promena, sa naglaskom na književnu sferu“.
Dobitnik je Nagrade Balint Vujkov – Dida za životno delo za 2014. godinu. Objavljen mu je roman Damin gambit u izdanju Matice hrvatske u Subotici. Pristupno predavanje u VANU pod nazivom Zajednički kulturni identiteti nacionalnih kultura na prostorima nekadašnje Jugoslavije održao je 17. aprila 2014. Tekst predavanja je objavljen u časopisu Politikon.

2013

Izabran je za dopisnog člana VANU 2013. Bio je glavni urednik Enciklopedije Vojvodine i autor više članaka za Enciklopediju.
Bio je aktivni učesnik na okruglim stolovima i savetovanjima o kulturi i kulturnoj politici.

Napisao je sledeće knjige, koje su predate izdavačima:

 • Damin gambit (roman, izdavač: Hrvatska riječ, Subotica).
 • Karusel raspetih (roman, izdavač: Prometej, Novi Sad).
 • Razgovori sa Usudom (zbirka pesama, izdavač: Matica hrvatska, Zagreb).